Ossera (la Vall de la Vansa i Fórnols)

7 nov., 2022 | Descobriments | 0 comments

Benvingudes altre cop al meu raconet, avui us vull parlar del bonic poble d’Ossera a la Vall de la Vansa i Fórnols, una zona preciosa de l’Alt Urgell.

Aquest poble és molt important per a mi, doncs, hi he passat molts estius, ponts, caps de setmana i fins i tot el meu projecte de final de grau a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya se centra en aquest poble durant les quatre estacions de l’any.

A més a més, em feia molta il·lusió que la Sança el conegués i realment, s’ho va passar genial.

Però anem al que, de segur, us interessarà: què pots fer a Ossera i a diferents pobles de la Vall de la Vansa i Fórnols:

Ossera

És totalment imprescindible visitar les dues botigues que hi ha al poble. La primera, la botiga de les melmelades de Cal Casal que també té un apartament rural, on ens vam allotjar còmodament. La segona és l’herbolari de Cal Nogué. Però anem a pams.

A la botiga de Melmelades de Cal Casal hi trobaràs tota mena de melmelades elaborades artesanalment per la Núria a base de sucre morè d’agricultura ecològica, ingredients i productes de proximitat i més de 60 sabors des de les clàssiques de fruita fins a les més actuals com la de carabassa i bitxo. També elaboren patés, salses i chutneys.

A l’herbolari de Cal Nogué treballen al camp, cultivant herbes aromàtiques i medicinals ecològiques. A la seva botiga hi pots trobar tots els seus productes (infusions, herbes aromàtiques i tisanes), també hi trobareu flor seca, tes, espècies, bolets, olis essencials, pomades, tintures, sabons i productes d’altres artesans de la zona. Disposen d’un jardí amb unes 70 varietats de plantes medicinals i aromàtiques on ho podreu prendre unes infusions, tes o begudes fresques. 

També tenen un allotjament rural anomenat Cal Tomàs, ideal per a passar uns dies i poder visitar la vall amb tranquil·litat.

Una altra cosa que us recomano és fer la volta al poble, no dus durà més de 40 minuts i us permetrà veure el poble des de diferents punts. El poble és petit, així que hi ha molts racons bonics on parar i admirar el paisatge.

Josa de Cadí

Josa de Cadí està a 30 minuts amb cotxe d’Ossera. Allà és on actualment hi podeu trobar uns dels millors formatges del món, i no ho dic jo, ho avalen la multitut de premis que acumula any rere any la Formatgeria Serrat Gros.

El Serrat Gros va néixer de la mà de l’Eulàlia Torras l’any 1980. Al 2006 en Raül Alcaraz i la Mercè Lagrava li prenen el relleu fins a l’actualitat.

Des del seu inici, han estat elaborant el formatge amb la llet de les seves cabres a Cal Codina al poble d’Ossera i a partir de 2016 també a Cal Jepet al poble de Josa de Cadí, on elaboren mató, iogurt, formatge fresc i llet pasteuritzada.  A partir de 2020 inicien nova etapa a Josa, on fan tota l’elaboració.

Una activitat ideal per a fer amb criatures, perquè podreu tastar els formatges a la botiga i anar a veure les cabres al seu estable (si no estan pasturant).

A la botiga també hi trobareu productes l’altres artesans i elaboradors de la zona.

Aquests són 3 dels establiments que podeu visitar però n’hi ha molts més. Tota la vall està plena de poblets com Tuixent, Cornellana, Fòrnols on hi podeu trobar i visitar diferents botigues.

El millor de tot és que també hi ha un munt d’itineraris per a fer excursions des de diferents punts de la vall. El que està clar és que no us avorrireu pas si decidiu passar uns dies a la Vall de la Vansa i Fórmols.

M’encantaria saber si us ha sigut útil i interessant aquesta entrada del blog, que m’expliqueu altres indrets de Catalunya on podem trobar productes artesans o que tinguin una bellesa excepcional (segons el vostre parer, evidentment).

Ivet Jornet, fotografa de marques i emprenedors

Soc la Ivet de Mataró, l’any 2011 vaig començar els meus estudis de fotografia i des de llavore’ns he experimentat amb la tècnica i participat en diferents exposicions.

El meu objectiu és ser una eina a disposició de la societat, ajudar a créixer projectes que deixin empremta, que beneficiïn tant a la societat com al medi ambient.

0 Comments

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquestes publicacions et poden interessar

El meu viatge a Mallorca

El meu viatge a Mallorca

Com moltes ja sabeu, hem passat una setmaneta a Mallorca. El primer viatge de la Sança amb avió! Tota una aventura. Hem pogut visitar platges i...

Aquesta web utilitza cookies, Les acceptes?   
Privacidad